Jan Sluijters (1881-1957) : het geschilderde oeuvre
Een grove kop, een woelige baard, ogen die je een beetje dromerig aankijken en roodgekleurde wangen die afsteken tegen de diepblauwe kleur van zijn kleding, alles neergezet met expressieve penseelstreken: Jan Sluijters (1881-1957) werd door zijn tijdgenoten een ‘schilderbeest’ genoemd en dit zelfportret lijkt symbool te staan voor die woorden.
Het leven van Sluijters stond in het teken van zijn vak: schilderen. Felle kleuren met grote contrasten en uitbundige verfstreken werden door hem ingezet om prachtige vrouwen, lieflijke kinderen, zonovergoten landschappen en uitbundige bloemstillevens op het doek te vereeuwigen. Sluijters begon zijn schildersloopbaan als pionier en experimenteerde met zo’n beetje alle moderne ‘-ismen’. Gedurende zijn leven groeide zijn stijl naar een meer gematigd, maar zeer succesvol expressionistisch realisme. Zijn gestage productie leverde niet minder dan 1500 werken op die na jarenlang onderzoek door het RKD zijn samengebracht in deze digitale oeuvre-catalogus.
Voor het tot stand komen van dit project was de financiële steun van derden onontbeerlijk. Wij bedanken Christie’s Amsterdam, de Stichting Gifted Art, Madame Carla Esser en Dineke Sluijters-Nierstrasz voor hun financiële bijdrage.
Samenstelling en tekst: Jacqueline de Raad (met bijdragen van Annemiek Rens en Margreta van Kammen)
Projectmedewerker catalogus: Laure van Berkel
Eindredactie: Ton Geerts
Voor het eerst gepubliceerd in 2014
Opnieuw verschenen in september 2020

Omslag afbeelding
Jan Sluijters
Zelfportret (1911), 1911
Rotterdam, Caldic Collectie, inv./cat.nr. S00208